GenelYöresel Kahvelerimiz Nelerdir?

Yöresel Kahvelerimiz Nelerdir?

Türk yörelerine özgü kahveler denildiğinde ilk akla gelen klasik Türk kahvesi olsa da Türkiye içerisinde yöreden yöreye değişen kahve lezzetleri bulunuyor. İlk olarak farklı bölgelerde popülerleşen daha sonra da Türkiye’nin her yerine yayılan yöresel kahvelerimiz nelerdir; kenger, çörek otu, tatar, mivari, mırra, melengiç ve dibek kahvesi sayılabilir.

Doğu Ve Güneydoğu Anadolu’dan; Kenger Kahvesi

Yöresel kahvelerimiz nelerdir; aslen Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetişen bir bitkiden elde edilen kenger kahvesi hem lezzeti hem de yapılış şekli ile yöresel kahvelerimiz arasında yer alır. Bu kahve kestane gibi dikenli bir “kenger” isimli meyvenin içerisinde bulunan tohumların çıkarılması ile yapılır.

Meyveden çıkarılmış olan tohumlar kavrularak dibeklerde öğütülür. Türk kahvesine benzer olarak pişirilir ve servis edilir.

Denizli’den; Çörek Otu Kahvesi

Çörek otu kahvesi Denizli bölgesinde meşhur olan bir kahve türüdür. Bu kahvenin yapılabilmesi için kullanılan malzemeler; iki tatlı kaşığı çörek otu, isteğe bağlı olarak çubuk tarçın, kakule, bir tatlı kaşığı leblebi ve kakuleyi bir tavada kavurarak yağı alınır. Daha sonra kavurulan bu ürünler Türk kahvesi değirmeninde öğütülür ve Türk kahvesi gibi pişirilerek kullanılır.

Kaymaklı Bir Lezzet; Tatar Kahvesi

Yöresel kahvelerimiz nelerdir; tatar kahvesi kaymak ile yapılan bir kahve türüdür. Bu kahvenin yapılabilmesi için bir tatlı kaşığı yağ kullanılır. Kaymak kahvenin var olan tadını yumuşatırken Türk kahvesinin eşsiz lezzeti de hissedersiniz. Yumuşak içimli olan bu kahveye şeker ilave ederken dikkatli olmanız önerilir.

Yumuşak İçim Sevenlere; Mirvari Kahvesi

Mirvari kahvesi, Adıyaman ve Elbistan kahvelerine benzeyen ancak bu kahvelerden farklı olarak süt ile pişirilen bir kahve türüdür. 4 gram Türk kahvesinin içerisine salep ya da isteğe bağlı olarak baharatlar eklenerek pişirilir. Bu kahve lezzetinin yanında öksürüğe, bronşite ve astıma iyi gelir.

Acı Kahve İsteyenlere; Mırra

Yöresel kahvelerimiz nelerdir; Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıklıkla tercih edilen mırra, acı kahve severlerin damak tadına uygundur. Özellikle cenaze evlerinde tüketilmesi ile bilinen, ölümden kaynaklı oluşan acıyı hissettirdiği düşünülen bir kahve türüdür.

Bu kahve normal Türk kahvesi gibi değil, gümgüm adı verilen özel cezvelerde pişirilen bir kahve türüdür. Ayrıca kulpsuz fincanlarda sunumu ile dikkat çeken kahve, özellikle genç ya da bekar kızlar tarafından yapılıyor.

Anlam olarak büyük bir yere sahip olan bu kahve türünün çekirdeklerinden gelen lezzet, günümüze kadar ilerleyerek mırranın bugünkü yerini aldı. Günümüzde Güneydoğu Anadolu değil, Türkiye’nin her yerinde zevkle tüketildiği biliniyor.

Hem Leziz Hem Sağlıklı; Melengiç Kahvesi

Yöresel kahvelerimiz nelerdir; çedene kahvesi olarak da bilinen melengiç kahvesi, özel bir antepfıstığı çeşidi olan “bıttım” ile üretilen bir kahve türüdür. Bıttım üzerinde oluşan bu küçük meyveler ilk çıktığında kırmızı, olgunlaştığında ise yeşil bir hale dönüşür.

Olgunlaşınca toplanan bu meyveler öncelikle toplanıp bir süre kurumaya bırakılıyor. Daha sonra meyveler kavrularak öğütülüyor. Oldukça ilginç ve yumuşak bir tada sahip olan bu kahve, lezzetinin yanında birçok hastalığa da şifa olarak görülüyor.

Egzama, kalp rahatsızlıkları ve birçok hastalığa faydalı olduğu bu kahve antepfıstığının yumuşak lezzetine sahiptir. Bu kahveyi pişirir iken ekleyeceğiniz şeker sayısına dikkat etmeniz gerekir. Yumuşak olan kahve, fazla şeker eklenir ise aromasını kaybedecektir.

Değişik Bir Öğütme İle; Dibek Kahvesi

Yöresel kahvelerimiz nelerdir; dibek kahvesi yöresel kahveler arasında oldukça üne sahip olan bir yöresel kahve türüdür. Bu kahvenin lezzeti ise çekirdeklerinin değil öğütülme biçiminin farklılığından gelir.

Dibek kahvesi, normal Türk kahvesi çekirdeklerinin ince bir şekilde öğütülmesi ile değil, geniş oyuk havanlarda tokmak ile yavaşça dövülerek oluşturulur. Bu sayede kahve çekirdeğinin içerisinden çıkan aromalar kaybolmadan kalır ve kahveye ayrı bir lezzet kazandırır.

Dibek kahvesinin yapılışı, Türk kahvesi ile aynı şekildedir. Bunun yanında daha yumuşak içime sahip olan bu kahve türü oldukça aromatik bir yapıya sahiptir.

Bu kahvenin yanında farklı bölgelerde kül kahvesi, süvari kahvesi, cilveli kahve, yandan çarklı, fakir-i tiryakiye ve benzeri gibi değişik kahve türlerinden bahsedilebilir. Ülkemiz genel yapısı itibari ile birçok değişik kahve türüne ve şekline ev sahipliği yapan geniş bir kültüre sahiptir.