GenelKahve Nasıl Kavrulur?

Kahve Nasıl Kavrulur?

Türk kahvesi ya da diğer kahvelerin kullanılabilmesi için kahvelerin ilk olarak kavrulması gerekir. Kavrulmamış olan kahvelerin hem öğütülmesi daha güçtür hem de beklenen o kahve aroması kahvenizden alınamayacaktır.

Kahve nasıl kavrulur; kahve çekirdeklerinizi dilerseniz evde dilerseniz de özel alanlarda kavurabilirsiniz. Kavurma işleminizin ardından ise kahvenizin ince bir şekilde çekilmesini ya da dövülmesini sağlayarak pişirilmeye hazır kahvelerinizi elde etmiş olursunuz.

Evde Kahve Nasıl Kavrulur?

Evde kahve nasıl kavrulur; evde kavurma işleminiz için öncelikle kahve çekirdeklerini edinmeniz gerekir. Kavurma işleminiz için öncelikle bilmeniz gereken unsurlar; kahvenizi ne kadar süre kavuracağınız, hangi ekipmanlar ile kavurma işleminizi gerçekleştireceğiniz ve hangi çekirdekleri kullanacağınızdır.

Kavurma işlemi için her ne kadar profesyonel olmak gerekse de evde birkaç deneme ile tecrübe elde edebilirsiniz. Böylece çekirdeklerinizi evde kavurarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Evde Kahve Kavururken Hangi Ekipmanlar Gerekir?

Evde kahve nasıl kavrulur; 5 farklı ekipman ile kahve çekirdeklerinizi evde kullanabilirsiniz. Bu ekipmanlar;

  • Tava: Tava içerisine ekleyeceğiniz kahve çekirdeklerini düzenli olarak karıştırarak eşit bir şekilde kavrulmalarını sağlayabilirsiniz. Bu kavurma işlemi için hangi tava biçimini tercih ettiğinizin herhangi bir önemi yok.
  • Mısır patlatma makinesi: Mısır patlama makineleri düzenli olarak karıştırma işlemi sağladığı için kolaylıkla kahvelerinizi kavurmanıza yardımcı olur. Bunun için makine içerisine kahve çekirdeklerinizi eklemeniz ve belirli bir süre için beklemeniz yeterli olacaktır.
  • Seramik kavurucu: Kavurma işleminizi biraz daha profesyonel bir seviyeye taşımak istiyorsanız internetten ya da mağazalardan seramik kavurucu alabilirsiniz. Bu kavurucular, tava yönteminin biraz daha profesyonel ve kolay olmasını sağlıyor.
  • Merdaneli kahve kavurucu: Bu kavurucu makine içerisinde bir adet merdane bulunuyor ve bu merdane düzenli olarak kahve çekirdeklerinizin karıştırılmasını sağlıyor. Sürekli olarak karıştırma sağladığı için ise kahveleriniz tam ayarında ve eşit kavrulmuş oluyor.
  • Kahve kavurma makinesi: Evde tamamen profesyonel bir şekilde kahve kavurmak istiyorsanız ve eğer bunun için bütçeniz var ise kahve kavurma makinelerini kullanabilirsiniz.

Kahvenin Kavrulma Evreleri

Kahve nasıl kavrulur; Kahvenin 3 farklı kavrulma evresi bulunur. Bu kavrulma evreleri, kullanılan ateşin sıcaklığı ve kavurma süresine bağlı olarak kahvenizin değişik lezzetlere sahip olmasına yardımcı olur.

  • Az kavrulmuş: Kahvenizi az kavrulmuş seviyorsanız, kavurma işlemi için tercih etmeniz gereken sıcaklık seviyesi 180 ila 205 derece arasında olmalıdır. Kavurma sırasında ilk çatlama sesini duyduğunuzda kavurma işleminizi sonlandırmanız gerekir. Az kavrulmuş kahvelerin çok daha asidik ve yoğun bir lezzeti vardır.
  • Orta kavrulmuş: Orta kavrulmuş kahve çekirdeklerinin elde edilmesi için kullanılması gereken sıcaklık ortalama 210 ila 220 derecedir. Bu kavurma işlemi sonrasında hafif kahveden biraz daha acı bir tada ulaşarak kahvenizi elde edebilirsiniz.
  • Koyu kavrulmuş: Koyu kavurma işlemi için tercih etmeniz gereken sıcaklık 240 ila 250 derecedir. Bu kavurma işlemi çekirdeklerinizin iyice kavrulmasını sağlayarak en yüksek formuna ulaşmasını sağlar. Diğer kahve türleri arasında en sert kahveyi bu şekilde elde edebilirsiniz.

Kahve Ne ile Kavrulur?

Kahve nasıl kavrulur; kahvenin kavrulması için genellikle özel makineler bulunur. Özellikle günümüzde dışarıdan hazır alınan kahveler büyük değirmenli makinelerde kavrularak evlerimize ulaşır. Bunun yanında dileyen kişiler evde kavurma işlemi de gerçekleştirerek kahve çekirdeklerini aromalandırabilir.

Kahve çekirdeklerinden en iyi verimin alınması için ise sıcaklığın korunmasını ve kahvelerin her zaman çevrilmesini sağlayan tamburların tercih edilmesi gerekir. Bu tamburlar, kahvelerinizi istediğiniz kavurma işlemine göre kavurarak dilediğiniz tadı en iyi şekilde almanızı sağlar.

Kavurma işlemi sırasında sıcaklığın 180 derece ile 250 derece arasında olmasına mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Daha düşük sıcaklıklar çekirdeklerin kavrulmasına engel olur, daha yüksek sıcaklık ise çekirdeklerinizin yanmasına ve acı tada sahip olmasına neden olur.

Kahve Çekirdekleri Kavrulduğunda Nasıl Bir Değişim Oluşur?

Kahve çekirdeklerinin kavrulması ile elde edilen en büyük değişim, nemli çekirdeklerin artık çekilmeye ya da öğütülmeye hazır hale gelmesidir. Kavurma işlemi sırasında sıcak ile karşılaşan çekirdekler, kuru hale gelerek hem lezzet hem de şekil alır.

Kavurma işlemi sırasında kahve çekirdeklerinden bir miktar yağ açığa çıkar. Bu açığa çıkan yağ, kahvenizin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Kavurma işleminde kullanılan sıcaklık açığa çıkan yağ için önemlidir.