İçerik
Kafein Nedir Ne İşe Yarar
Başta kahve olmak üzere pek çok içeceğin içerisinde yer alan kafein, ölçülü bir şekilde alındığından vücut için olumlu etkiler yapabilmektedir. Ancak aşırı tüketimlerinde farklı sağlık sorunlarına yol açabilecek potansiyelde olan kafeinin bu nedenle kontrollü bir şekilde tüketilmesi önerilmektedir.
Kafein nedir?
Kafeyi 1819 yılında keşfedilmiştir. Kahve, çay ve kakao gibi çeşitli içeceklerde ve bazı meyvelerde doğal bir şekilde bulunan kafein, uyarıcı etkilere sahip bir maddedir. Friedrich Ferdinand Runge adlı Alman tarafından keşfedildikten sonra kısa süre içerisinde kafein üzerine araştırmalar artmış ve kahvede yoğun bir şekilde bulunduğundan dolayı da çoğu zaman kafein kahve ile özleşmiştir. Enerji içeceklerinden kolalara kadar pek çok hazır içecekte sonradan ilave edilerek kullanıma sunulan kafein bu bakımdan kahve gibi içeceklerde doğal olmasına karşın pek çok içerikte yapay olarak yer almaktadır.
Kafein ne işe yarar?
Vücutta özellikle adenozin seviyesi yükselmesi ile birlikte yorgunluk ve uyku gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle uykusunu yeterince alamayan kişilerde oluşan bu durum, uykunun yanı sıra kafein alımı ile birlikte desteklenerek vücutta eksik olan adenozinin tamamlanmasını sağlar. Böylece kişinin daha zinde olması, yorgunluğunu atması ve uyku sorununu gidermesi sağlanmaktadır. Beyine gelen mesajları hızlandıran, odaklanmayı artıran kafeinin uyku yerine tercih edilmemesi önerilmektedir. Ancak uykunun desteklenmesi adına kafeinin doğal bir şekilde yer aldığı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi vücut için olumlu etkiler yapacaktır.
Kafenin etkileri nelerdir?
Kafeinin etkileri arasında yorgunluğun azaltılması, uykusuzluğun giderilmesi yer alır. Bununla birlikte kafeinin etkisi olduğu süre boyunca kişilerin daha fazla odaklandığı ve böylece daha kısa süre içerisinde çalışmalarını tamamladığı belirlenmiştir. Öğrencilerden, masa başında çalışanlara kadar günlük belirli oranlarda kafein içeren içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir. Kafeinin faydaları arasında özellikle yorgunluk hissinin azaltılmasının olması, çoğu kişinin kafeinli içecekler tüketmesini sağlar.
Üstelik düzenli bir şekilde tüketildiğinde alzheimer gibi pek çok farklı sağlık sorununun önlenmesinde de kafeinin etkili olduğu tespit edilmiştir. Kafein tükettikten sonra yapılacak ezberleme ve okuma çalışmalarının daha kalıcı olduğu da tespit edilmiştir. Antrenman yapanlar antrenmanlarından maksimum performans alabilmek adına antrenman öncesinde kafein içerikli içecekleri tercih etmektedir. Bu sayede kişiler spor sırasında daha fazla odaklanır, reflekslerini güçlendirir ve böylece başarılarının artması da sağlanır. Kafeinin etkileri arasında en çok dikkat çekenlerden birisi de metabolizma hızını arttırıcı etkisidir. Metabolizma hızının artması ile birlikte kişiler daha hızlı yağ yakmaya başlar. Kafeinin doğal yağ yakıcı olarak adlandırılmasının nedeni de vücutta yarattığı bu etkidir.
Kafein ile birlikte vücuda sıvı dahil olacağından dolayı böbreklerde daha fazla kan süzülmeye başlar ve nabız, kan basıncı artar. Vücuttan su atılmasını destekleyen kafein sayesinde kişilerin şişkinliğinin giderilmesine destek sağlanmış olur. Beyin ve akciğer yollarındaki bazı önemli damarların açılmasını ve damar tıkanıklığı gibi sorunların yaşanmasını ortadan kaldıran kafein aynı zamanda felç geçirme riskini de büyük oranda düşürmektedir.
Kafenin zararları neler?
Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişilerin kafein tüketiminde ölçülü davranması yeterli olmaktadır. Ancak özel bir rahatsızlık bulunuyorsa ya da kafeine karşı özel bir reaksiyon varsa, mutlaka doktor önerileri doğrultusunda kafein içeren içecek ve besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Kafeinin zararları özellikle yüksek oranda tüketilmesi halinde kendini göstermektedir. Fazla kafein ile birlikte vücutta aşırı bir hareketlilik yaşanır ve bu da vücut ısısının yükselmesine neden olur. Nabzın yükselmesi, el titremesi gibi problemleri tetikler. Kişiler daha fazla stres yaşamaya başlar ve mide bulantısını takip eden sinirlilik ve asabiyet halleri de görülebilmektedir. Bu nedenle kafein tüketiminin ideal oranlarda olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda yapay olarak eklenmiş kafein yerine içeriğinde doğal olarak kafeinli içecek ve yiyecekler ile kafein ihtiyacı karşılanmalıdır.
Kafein tüketimi ne kadar olmalı?
Kafein ihtiyacında vücuda göre farklılık oluşabilmektedir. Kişilerin ağırlığı, bünyesi ve özellikle kafeine karşı duyarlılığı alınacak kafein oranını doğrudan etkilemektedir. Ancak ortalama olarak kilogram başına 4 ile 6 miligram parasında kafein tüketiminde herhangi bir zararın yaşanması söz konusu olmayacaktır. 80 kilogram ağırlığında olan birisinin günlük maksimum kafein miktarı 480 miligramdır. Bu miktarların üzerine çıkılmaması gerekmektedir.
Kahve Çeşitlerimizi Satın Almak İçin Sipariş Verebilirsiniz.